Donderdag 12 april: Lezing homoseksualiteit in de literatuur

Krzysztof Dobrowolski-Onclin van bureau Boeiend vertelt op donderdag 12 april beeldend over homoseksualiteit in de literatuur van ca. 17.00 tot 18.00u.
Je bent van harte welkom de lezing bij te wonen!Bladerend door de wereldliteratuur kom je sinds mensenheugenis homoseksuele motieven tegen. De Griekse dichteres Sappho bezong de vrouwenliefde, bij François Villon (late middeleeuwen) zijn homopornografische passages te vinden, om van Sade maar te zwijgen.

De homoseksuele identiteit wordt echter later pas beschreven en dat niet alleen in de medische wetenschap, maar ook in de literatuur. In deze lezing belichten we een aantal schrijvers en personages, allen pioniers in hun soort. De schrijver Oscar Wilde, die voor homoseksualiteit veroordeeld is en de eveneens Engelse Radclyffe Hall, van wie ‘The Well of Loneliness’ eens de Lesbische Bijbel is genoemd.

Een deel van het boek speelt zich af in Parijs en is geïnspireerd door de lesbische salon van de Amerikaanse Natalie Barney uit het Interbellum. Het Parijs van die tijd bruiste en kende een rijke homoseksuele subcultuur, die we in de boeken van André Gide en Jean Cocteau tegenkomen. We slaan Nederland niet over, waar Gerard Reve en Anna Blaman baanbrekend waren.

Traditiegetrouw wordt het afgesloten met de gezamenlijke soepmaaltijd met achtergrondmuziek van de huispianist

Noteer alvast in je agenda: De Roze Salon in mei zal vanwege Hemelvaarsdag een week later plaatsvinden op donderdag 17 mei 2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.