Feestelijk jubileumfeest Roze Salon Haarlem 2023!

Roze Salon Haarlem

Updated on:

Een veilige en gezellige ontmoetingsplek maken voor oudere LHBTI’ers. Dat was in 2013 de gedachte achter de oprichting van de Roze Salon Haarlem.

De eerste Salon was op 14 februari 2013, een toepasselijke dag die ook nog eens op Valentijnsdag viel. Het tweede lustrumfeest in wijkcentrum Binnensteeds laat zien dat de Roze Salon nog steeds voorziet in een behoefte.

,,We verwachtten veel mensen, maar zoveel nu ook weer niet”, zegt Ruud Steenbergen, een van de initiatiefnemers, terwijl hij de zaal de volle zaal overziet.

Het is direct gezellig als de bezoekers aan het jubileumfeest binnen druppelen. De zaal van Stem in de Stad is versierd met regenboogvlaggen, er hangen roze ballonnen en er liggen regenboogservetten op de tafels. De meeste bezoekers halen op weg naar een tafeltje eerst een drankje aan de bar. Het wachten is op het optreden van Dolly Bellefleur die vijf jaar geleden ook al eens optrad in de Roze Salon.

Ceremoniemeester Els moet omroepen dat iedereen het glas bij zich moet houden ,,want er zijn er niet genoeg”.

Team Roze Salon Haarlem

De drukte staat in schril contrast met de eerste jaren, vertelt Steenbergen aan het toegestroomde publiek. ,,We hadden echt tijd nodig om te groeien, maar sinds we de programmering wat aanpasten, is het steeds drukker geworden.

,,Je moet naar deze groep toe”, zegt Fred Rosenhart. Hij zorgt dat er regelmatig theatervoorstellingen zijn tijdens de Roze Salons. ,,Want zeggen: kom naar ons toe, dat werkt niet in de praktijk. Veel oudere homo’s zijn nog bang om ’s avonds over straat te gaan.”

De Roze Salon richt zich op de 55-plusser. Ruud Steenbergen: ,,Maar we zien steeds meer ouderen komen, inmiddels is er een groep van boven de zeventig jaar en zelfs een groep van boven de tachtig. Zo goed om te zien hoe dat groeit en fijn om te merken dat ze ook buiten de bijeenkomsten naar elkaar toetrekken.’’

Bron: Haarlems Dagblad Afbeelding: ©Roze Salon Haarlem