Josee Rothuizen: ‘Bij roze senioren ligt eenzaamheid op de loer’

Josee Rothuizen
Josee Rothuizen

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt’er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Josee Rothuizen (70), vrijwilliger bij Senior Pride en bestuurslid bij Stichting Amsterdam Gay Pride.

Wanneer was uw eerste Gay Pride en hoe beleefde u die?
“Dat was in 1996, tijdens de eerste editie in Amsterdam. Het was geweldig. Ik stond niet op een boot, destijds was ik daar nog niet zo mee bezig. Ik stond op een brug als toeschouwer en het was heel feestelijk. Het evenement was toen veel kleinschaliger, dat gaf toch een andere sfeer dan nu.”

Als bestuurslid bij de Stichting Amsterdam Gay Pride beoordeelt u samen met drie anderen welke boten deel mogen nemen. Kunt u zich vinden in de kritiek dat er te veel ‘heteroboten’ meevaren?
“Daar ben ik het niet mee eens. De botenparade is een groot evenement waar lhbt’ers van alle soorten en maten zich laten zien. Daar komen ook veel hetero’s op af, die één dag per jaar onderdeel willen uitmaken van de lhbt-gemeenschap. Je zou kunnen zeggen dat het een heterofeestje is geworden, maar als je kijkt naar de boten, dan zie je dat alle groepen lhbt’ers worden vertegenwoordigd. Er zijn jaren geweest dat het anders was, dat vond ik ook niet goed. Daarom beoordelen we inschrijvingen nu met een ballotagecommissie. Alle bedrijven en organisaties die meevaren moeten een duidelijk diversiteitsbeleid en een roze netwerk hebben. Dit jaar moesten organisaties ook een duidelijk verhaal hebben over hoe ze het thema van dit jaar, join, en de lhbt-boodschap gaan uitdragen.”

Hoe staat het er in uw ogen voor met de homo-emancipatie?
“In Nederland kun je als lhbt’er goed leven, als je maar niet te zichtbaar homo of lesbo bent. Ondanks dat zaken als het homohuwelijk zijn vastgelegd in onze grondwet, blijf je een curiositeit. Hetero zijn is nog steeds de norm. Ben je dat niet, dan moet je je vooral zo normaal mogelijk gedragen en kleden, dan is er niets aan de hand. Als vrouw moet je er vrouwelijk uitzien, als man mannelijk. Maar flamboyante homomannen en lesbische vrouwen zouden ook een normaal onderdeel moeten zijn van onze maatschappij. Anders zijn moet gewoon worden.”

U zet zich veel in voor oudere lhbt’ers. Waarom?
“Roze senioren zijn opgegroeid in een tijd waarin werd gefluisterd over homoseksualiteit. Velen hebben een dubbelleven geleid en zijn nog steeds niet gewend er openlijk over te praten en homo te mogen zijn. Ze zijn daardoor snel geneigd in de luwte te blijven, waardoor eenzaamheid kan optreden. Hun sociale netwerk is ook anders, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben en niet snel sociale contacten durven te leggen omdat ze niet uit de kast durven komen. Contact met gelijkgestemden is heel belangrijk.”

Wie zou u willen uitnodigen voor de Canal Parade?
“Ik zou het geweldig vinden als er tijdens de botenparade plekken op de VIP-tribune speciale plekken komen voor oudere lhbt’ers die fysiek niet meer in staat zijn tussen mensenmassa’s langs de grachten kunnen staan. Ik denk dat veel ouderen het geweldig zouden vinden om daar een keer bij te zijn.”

Waar kijkt u het meest naar uit tijdens deze EuroPride?

“Vrijdagavond organiseer ik in het Concertgebouw een groot concert met veertien koren en 650 zangers uit heel Europa: AmaSing. Het duurt van 18.00 tot 23.00 uur en daarna is er een groot feest.”

Bron: Het Parool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.