Over de Salon

Naar een homo-café- of disco gaan ‘roze’ ouderen niet zo snel. Toch hebben óók Haarlemse homoseksuele senioren behoefte aan een gelegenheid waar ze gevoelsgenoten kunnen ontmoeten, bleek uit het rapport Roze Out Haarlem (2012).

Roze Out in Haarlem

Daarop werd in 2012 het plan opgevat om – in navolging van Amsterdam en Rotterdam – ook in Haarlem een roze ontmoetingsplaats te organiseren voor 55+. De behoefte aan een dergelijke ontmoetingsplaats was namelijk één van de belangrijkste aanbeveling uit het hiervoor genoemde rapport.

Op initiatief van Gay-Haarlem, COC-Kennemerland, Zorggroep Reinalda en de welzijnsorganisaties Haarlem Effect en Dock-Haarlem heeft op 14 februari 2013 (Valentijnsdag) de Roze Salon 55+ voor het eerst haar deuren in Wijkcentrum Binnensteeds geopend. Anno 2023 is de leeftijdsgrens 50+.

Elke 2e donderdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, vindt de Roze Salon plaats. Een veilige en laagdrempelige Salon waarin ontmoeten centraal staat onder het genot van een hapje en een drankje. Regelmatig wordt er een cultureel programma aangeboden. Je bent van harte welkom, of je nu thuis woont of in een zorgcentrum.

In oktober 2016 publiceerde Movisie, hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, een interessant artikel met de titel 

‘In De Roze Salons Kunnen Homoseksuele Ouderen Echt Zichzelf Zijn’.

Het artikel lees je hier