De tekst van de lezing die op 14 januari j.l. gegeven werd door Hans van Felius van het Noord Hollands Archief is nu beschikbaar als download bij de Roze Salon Haarlem.

“Sulken horriblen vuijligheijd”: sodomievervolging in Haarlem, 1700-1811
“Sulken horriblen vuijligheijd”: sodomievervolging in Haarlem, 1700-1811

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: in de achttiende eeuw bestond homoseksualiteit niet. Het begrip zoals wij dat nu kennen is een ‘uitvinding’ van de moderne wereld. Dat wil niet zeggen dat er voor de introductie van dit woord geen bewijzen te vinden zijn van seksuele handelingen tussen mannen onderling en vrouwen onderling, of dat er geen bewijzen te vinden zijn van speciale genegenheid tussen mannen onderling en vrouwen onderling.

In zijn boek ‘Riskante relaties’ geeft Noordam slechts een enkel voorbeeld van mensen die de voorkeur gaven aan een gelijkgeslachtelijke relatie boven een relatie tussen man en vrouw. Het onderzoek naar sodomie is niet eenvoudig, en de uitkomst van een dergelijk onderzoek zal zeker geen compleet beeld bieden. Gevoelens beleeft men en handelingen verricht men, en in beide gevallen blijft er niets van over. Dat er toch nog sporen kunnen worden gevonden ligt eenvoudig aan het feit dat ‘het’ verboden was. Het woord ‘verbod’ geeft vervolgens al aan wat het probleem wordt als je wat vindt……..

Download de tekst

Met dank aan Hans van Felius van het Noord Hollands Archief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *