Uitzending Andere Tijden van programma maker Hans Goedkoop, 11 mei bij de Roze Salon Haarlem

Geboren in het verkeerde lichaam, tot in de jaren ’70 was er veel onbegrip en onkunde over transseksuelen. Artsen die wilden helpen, werd verweten dat ze sneden in een gezond lichaam. Hun patiënten zouden geestelijk in de war zijn en dus voer voor psychiaters, niet voor hormoonartsen en chirurgen. In veel steden was het volgens een politieverordening verboden zich openbaar te vertonen in kleding van het andere geslacht. Pesterijen en vernedering waren voor sommigen een bijna dagelijkse praktijk. Halverwege de jaren ’70 veranderde alles snel. Het VU ziekenhuis in Amsterdam kreeg de eerste transgenderkliniek ter wereld met een eigen hoogleraar transseksuologie. De pioniers van toen vertellen hun soms schokkende verhaal.

Deze uitzending (plm 30 minuten) zal op 11 mei aanstaande in de salon getoond worden.

We hebben Thomas Wormgoor bereid gevonden het gesprek naar aanleiding van de uitzending te begeleiden. Thomas, opgeleid als psycholoog en jurist is 30 jaar geleden zijn transitie van vrouw naar man gestart; inmiddels letterlijk een half leven geleden. Nog langer is hij werkzaam in de zorg waarvan de laatste 12 jaar de focus heeft gelegen op de zorg voor transgenders van alle leeftijden en hun naasten. De eigen ervaring en de werkervaring vormen voor hem een rijke bron om uit te putten. Het zoeken naar de ware (geslachts-)identiteit is een reis met alle onzekerheden, vreugdes en teleurstellingen die het reizen met zich mee brengt. Een reis die bovendien niemand in de omgeving onberoerd laat. Juist die omgeving zal Thomas belichten.

Een en ander zal ongeveer een uur in beslag nemen.

Niet onbelangrijk is te vermelden dat op 11 mei ook de wethouder Jur Botter, de regenboogwethouder op bezoek komt in de salon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *